cat-marking

 Vind u regelmatig urine op de muur naast de deur, in de keuken naast het keukenraam, op de verwarming of zelfs tegen de TV aan? Dan kan het heel goed zijn dat uw kat in huis sproeit. Een situatie die voor u als eigenaar heel vervelend is, maar ook aangeeft dat uw kat ergens mee zit.

 

 

Sproeien of plassen?

Een belangrijke vraag bij het analyseren van het plasprobleem is: sproeit de kat of plast de kat? Bij plassen zit een kat gehurkt op de grond en vormt de urine een plas op de grond. Bij sproeien staat de kat op 4 poten, is zijn staart in de lucht en trilt deze een beetje en sproeit de kat al dan niet urine druppels op een verticale locatie, bv tegen een verwarming aan of bij een deuropening.

Als het over een plasprobleem gaat, kijk dan even in het artikel over plotselinge onzindelijkheid op deze site. Dit artikel zal verder ingaan op de oorzaak en de oplossing voor sproeien.

Sproeien = stress

Als een kat sproeit dan is de oorzaak vaak stress. Het is dan belangrijk om uit te vinden waardoor de stress precies veroorzaakt wordt. Alleen dan kan een goede oplossing worden gevonden.

Stress door andere katten in huis

Een van de meest voorkomende oorzaken is stress veroorzaakt door te veel katten die op een te kleine ruimte in huis leven. Als katten niet goed met elkaar kunnen opschieten, geen sociale eenheid vormen hebben ze behoefte aan hun eigen territorium, aan hun eigen plek in huis, zodat ze de andere katten in huis niet hoeven tegen te komen. Als die ruimte er niet is en katten lopen elkaar de hele tijd tegen het lijf, dan zou dit kunnen resulteren in sproeien in huis.

Stress door onrust en veranderingen

Katten houden niet van veranderingen, ze zijn erg stress-gevoelig en de kleinste verandering in huis, zoals nieuw meubilair, kan al stress veroorzaken. Grotere veranderingen zoals een een verbouwing, veranderingen in levensritme, veel/weinig visite of een verandering in gezinssamenstelling kunnen tot ergere stress leiden, wat sommige katten aanzet tot sproeien. Door het afgeven van de eigen geur voelt de kat zich veilig en zeker in zijn territorium.

Stress door buurtkatten

De kat kan ook stress van buitenaf ervaren door bv. een buurtkat die binnen komt, of in de tuin zit of langs ramen en deuren zijn geur afgeeft. De kat ervaart dit als een indringer in zijn territorium en zal dmv sproeien van zijn eigen geur proberen zijn territorium af te bakenen.

Wat is er tegen te doen?

Bij sproeien is het heel belangrijk dat de juiste oorzaak van het sproeien wordt achterhaald. Pas dan kan een goedwerkende oplossing gevonden worden. Hieronder staan enkele algemene adviezen.

Wordt het sproeigedrag veroorzaakt door te veel katten in huis, dan kan gekeken worden naar meer ruimte en eigen faciliteiten geven aan alle katten. Elke kat zijn eigen plekje met zijn  eigen kattenbak, voerbak en slaapplekjes. Is het een geval van teveel onrust en veranderingen in huis dan is het zaak om zo min mogelijk veranderingen door te voeren en een rustig huishouden te leiden.

Is de oorzaak te veel buurtkatten dan moet gekeken worden naar een goede oplossing voor het weren van de buurtkatten uit de tuin en uit het huis en het niet meer mogelijk maken dat de kat de buurtkatten ziet of ruikt, bv door het afplakken van ramen met folie.

Schoonmaken plasplekken

Wat de reden voor het sproeien ook is, het is belangrijk om de sproeiplekken goed schoon te maken. Om de geur helemaal van de plekken te verwijderen, is het belangrijk om een eiwitafbrekend schoonmaakmiddel te gebruiken.

2014-04-13-20-41-22.groenezeepIk adviseer Ecodor UF 2000 dat online te verkrijgen is. Een handig huis-tuin-en keuken middel is groene zeep of soda. Gebruik geen azijn of chloor of citroenbevattende middelen, in veel gevallen werkt dit averechts: de kat zal juist op deze plekken weer gaan plassen.

 

 

Mochten deze algemene tips niet werken neem dan gerust contact met me op om te overleggen. Omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn is het bij sproei-gedrag aan te raden om een gediplomeerd gedragsdeskundige in te schakelen. Tijdens een gedragsconsult neem ik alle tijd om achter de oorzaak van het probleem te komen en maak ik een set op maat gemaakte adviezen afgestemd op de kat, de eigenaar en de woonomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *