learning cat

“Hoe leer ik mijn kat goede manieren? Hoe leer ik mijn kat überhaupt iets? Een kat kun je toch niets leren?” Niets is minder waar: een kat kun je heel veel leren, ook goede manieren, als je het maar op een manier doet die de kat begrijpt. Zeker nu het weer de tijd van jonge kittens is, is het heel nuttig om te weten hoe je je kat goede manieren kunt aanleren (werkt ook bij oudere katten overigens). 

 

 

Think like a cat!

Als je weet hoe een kat denkt heb je de sleutel in handen tot het aanleren van (goed) gedrag en het oplossen van veel gedragsproblemen.

Hou altijd in gedachten dat een kat in de basis een solitair wezen is. In het wild leeft een kat alleen. Hij zal dus voornamelijk aan zichzelf denken en alleen iets doen als er voor hemzelf een beloning is. Die beloning kan bestaan uit iets aangenaams verkrijgen (bv. eten of aandacht), of iets negatiefs wegkrijgen (bv. eigenaar op laten houden met kammen). Dus think like a cat en bedenk: wat is de beloning voor mij als kat?

Hoe leert een kat?

Een kat leert door te observeren; kijken en nadoen van gedrag vooral van nestgenootjes en moederpoes. Verder leert de kat door informatie te verwerken, bv. van geuren, lichaamshouding en geluid van een andere kat.

Bovenal leert een kat door het leggen van associaties. Associaties leggen (negatief en positief) met een bepaald persoon/geluid/object, bv. de koelkast deur openen betekent eten, de transportbox betekent dierenartsbezoek. En associaties leggen met het zelf uitvoeren van bepaald gedrag dat een beloning oplevert; bv. “als ik ga miauwen krijg ik eten, als ik aan de deur krab wordt ik naar buiten gelaten”. Deze associatieleer is ook de leermethode die u als eigenaar goed kunt inzetten om uw kat iets aan te leren.

Aanleren goed gedrag – straffen of belonen

Wat werkt beter bij een kat: straffen of belonen? Think like a cat: “wat is de beloning?” dan zul je al snel snappen dat belonen vele malen effectiever is dan straffen bij een kat.

Bij belonen motiveer je je kat om een associatie tussen goed gedrag en de beloning te leggen. Beloon de kat elke keer als hij het goede gedrag vertoont en hij zal dit gedrag blijven vertonen. Doe dit ook snel; binnen 0,5 seconden, anders legt de kat de link niet. Alles kan trouwens een beloning zijn voor de kat: aaien, aandacht geven, een voertje of even spelen.

Stappenplan aanleren goed gedrag

Volg de stappen om een kat goed gedrag aan te leren:

  • Vindt uit wat je kat een beloning vindt; is dat aandacht, even spelen of bv. een kattensnoepje?
  • Bied de juiste faciliteiten om goed gedrag te kunnen vertonen: bv. een goede krabpaal, een schone kattenbak.
  • Beloon voor goed gedrag, bv. bij gebruik van de kattenbak of krabpaal. Beloon iedere keer binnen 0,5 seconde na optreden van het goede gedrag.
  • Als je kat het gedrag steeds meer gaat vertonen, dan heeft hij het goede gedrag aangeleerd.
  • Let op dat je niet beloont bij ongewenst gedrag; zoals bv mauwen om aandacht te vragen, bedelen om eten etc.

Diana Kraa
Kattengedragsdeskundige en eigenaar van Catchy – Praktijk voor kattengedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *