2014-04-13-20-31-34.lucy_and_toiletAls uw kat buiten de kattenbak plast of poept en dit voorheen nooit deed dan is er geen reden tot paniek. In nagenoeg alle gevallen is dit op te lossen. 
Wacht niet te lang want niet alleen beschadigt uw vloer/bed/bank maar het gedrag wordt ook moeilijker om af te leren.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een kat in huis plast en niet in zijn kattenbak.

Medische oorzaak

Laat uw kat altijd nakijken op medische problemen bij plassen buiten de kattenbak. In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen zoals blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil. Zodra het medische probleem opgelost is zal de kat weer van de kattenbak gebruik maken.

Onaantrekkelijke kattenbak

Als er geen medische oorzaak voor het plas gedrag is, dan ligt de oorzaak in veel gevallen bij de kattenbak. En in het bijzonder hoe (on)aantrekkelijk de kat de kattenbak vindt.

Als het aan de kat lag ….. zag de kattenbak er zo uit:

  • Lekker schoon! Een kat is een hygiënisch dier, op een vieze bak zal een kat niet zo snel willen gaan. Schep elke dag de uitwerpselen uit de kattenbak en maak de hele bak 1 à 2 keer per week helemaal schoon;
  • De kattenbak moet groot genoeg zijn voor de kat om in rond te bewegen;
  • Veel katten hebben liever geen deksel op de bak;
  • Zoek naar welk kattengrind de kat prefereert en blijf daarbij, wissel niet als deze bevalt. Van nature houden katten van zand als ondergrond, dus probeer dit zoveel mogelijk te benaderen;
  • Genoeg bakken. De algemene regel voor het aantal kattenbakken in huis is het aantal katten plus 1. Dus bij 1 kat zijn 2 bakken ideaal, bij 2 katten 3 bakken etc.;
  • Rustige locatie van de kattenbak. Zet hem niet in een drukke doorgangsroute in huis neer waar veel mensen of andere dieren langskomen. De kat zal zich dan niet veilig voelen om op de bak te gaan;
  • Niet naast het eten plaatsen. Een kat eet in de natuur ook niet op dezelfde plek als waar hij poept en plast, dus doet hij dat in huis ook liever niet;
  • Een bak met een positieve associatie. Soms heeft een kat een negatieve associatie met de bak ontwikkeld waardoor hij niet meer op de bak wil, bv omdat hij ergens van geschrokken is terwijl hij op de bak zat. Pijn bij het ontlasten kan ook een negatieve associatie tot gevolg hebben. Creëer een positieve associatie met de bak door de kat te belonen als hij er gebruik van maakt, bijvoorbeeld door het geven van een voertje, of een knuffel;

Niet straffen


Het straffen van een kat die buiten de bak plast, bijvoorbeeld door de kat met z’n neus door de plas te halen zoals in het verleden vaak gezegd werd, is niet raadzaam. De kat zal niet begrijpen waar hij voor gestraft wordt. Een kat kan een associatie tussen zijn gedrag en het resultaat van zijn gedrag alleen maar leggen als dit elkaar heel snel, binnen een seconde, opvolgt. Daarna werkt dit niet meer. En de kat leert hierdoor ook niet wat het goede gedrag is, alleen wat het verkeerde gedrag is. Bovendien werkt straffen vaak averechts want de kat wordt angstig van de eigenaar.
Kortom straf een kat niet, maar beloon hem voor goed gedrag; het gebruik van de kattenbak.

2014-04-13-20-41-22.groenezeepSchoonmaken plasplekken

Om de geur helemaal van de plasplekken te verwijderen, is het belangrijk om de plekken op de juiste manier en met de juiste middelen schoon te maken.
Als dit namelijk niet op de juiste manier wordt gedaan zal de kat de geur nog steeds herkennen en dit zal uitnodigen om weer op die plek te plassen.

Belangrijk is om de plekken schoon te maken met een middel dat de eiwitten in de geur afbreekt. Hiervoor zijn verschillende commerciële middelen te koop in dierenwinkels en op internet. Ik adviseer Ecodor UF 2000.
Een handig huis-tuin-en keuken middel is groene zeep of soda. Gebruik geen azijn of chloor of citroenbevattende middelen, in veel gevallen werkt dit averechts: de kat zal juist weer op deze plekken gaan plassen.

Maak de plek schoon met het eiwitafbrekend middel, maak de plek droog, spray er alcohol op en laat de plek weer drogen.

“Mochten deze algemene tips niet werken neem dan gerust contactmet me op om te overleggen.
Tijdens een gedragsconsult neem ik alle tijd om achter de oorzaak van het probleem te komen en maak ik een set op maat gemaakte adviezen afgestemd op de kat, de eigenaar en de woonomgeving”.