kat krabt krabpaal“Katten krabben nu eenmaal, dat is heel normaal, maar moet dat persé aan mijn bank/antieke stoel/behang/boxspring?  Het lijkt soms wel of ze het doet om mij te pesten”. U herkent dit vast van bij u thuis of van bij bekenden. Wist u dat dit soort gedrag gemakkelijk op te lossen is?

Een kat krabt voor nagelonderhoud, om het territorium te markeren, tegen stress of angst en om aandacht te vragen. Per variant geef ik u hieronder een aantal tips.

Reden voor krabben Advies
Nagelonderhoud
Krabben is normaal kattengedrag; een kat moet nu eenmaal haar nagels scherpen en onderhouden.
Zorg voor voldoende goede krabplekken
Kies krabpalen die stabiel zijn en hoog genoeg voor een kat om er uitgestrekt aan te kunnen hangen. Of monteer krabplankjes aan de muur (op stahoogte van de kat). Ook een kokos deurmat is favoriet bij katten. Het liefste krabt een kat aan materiaal waar haar nagels een beetje in blijven hangen; bv. sisal touw of stof met een wafeltjes structuur (waar banken helaas vaak van gemaakt zijn).
Geur afzetten – territoriumDe pootjes van een kat bevatten geurklieren. Door te krabben laat de kat haar eigen geursubstantie achter op het object. De geur geeft andere katten informatie over de kat en haar gesteldheid en is daarom belangrijk bij het afzetten van een territorium.  Maak krabplekken vlakbij de plekken waar de kat krabt Geleidelijk kunt u de krabplek steeds een beetje opschuiven naar de uiteindelijke locatie. Zorg ervoor dat dit locaties in huis zijn waar de kat veel langsloopt. Maak de krabplek aantrekkelijk door er kattenkruid op te doen, en beloon uw kat (kattensnoepje/aaien) als ze gebruikt maakt van de goede krabplek. Zo krijgt de kat een positieve associatie met de krabplek.
Tegelijkertijd kunt u de “ongewenste” krabplekken onaangenaam maken door er tijdelijk een stuk dubbelzijdig tape op te plakken. Niets zo vervelend voor een kat als een krabplek waar haar pootjes aan vast blijven plakken.
Tegen angst & stressAls een kat angstig of gestrest is, krabt ze ook om geur af te zetten. Het ruiken van de eigen geur voelt vertrouwd en veilig. Gebruik de  “wattenschijfjes” methode
Neem een wattenschijfje en wrijf hiermee over de wang van uw kat, tussen de mondhoek en het oor van de kat. Hier bevinden zich namelijk ook geurklieren. Hang de wattenschijfjes aan de “ongewenste krabplekken op. Dit voorkomt de noodzaak om daar te krabben, want de plek ruikt al naar de kat. Ververs de wattenschijfjes om de paar dagen zodat ze geur blijven bevatten
Aandacht vragenEen kat kan ook krabben om aandacht te vragen van de eigenaar;  “Als ik maar hard genoeg aan de bank krab, krijg ik vanzelf een reactie van de eigenaar”. Dat dit een negatieve reactie is maakt voor de kat niet uit; aandacht is aandacht. En als de kat geleerd heeft dat dit iedere keer gebeurt als ze aan de bank krabt, zal ze dit blijven doen. Negeer het gedrag
Zorg dat u hier niet op reageert. Maak geen oogcontact, zeg niets en geef geen aandacht. Zo leert de kat dat dit krabgedrag haar niets oplevert. Geef uw kat dan wel voldoende aandacht op andere tijden van de dag. Dit kan bestaan uit aaien, knuffelen, kammen, spelen of gewoon mee op schoot zitten.

Elke kat is anders

Elke kat is anders en elke situatie ook. Het is belangrijk om uit te vinden wat de achterliggende motivatie van de kat is om te krabben, zodat u hierop kunt inspelen. Mocht het gedrag niet verminderen met bovenstaande algemene adviezen, neemt u dan contact met me op.

 

Dit artikel is ook verschenen in de nieuwsbrief van maart 2014 van Jouw Dierenarts aan Huis, www.jouwdierenartsaanhuis.nl