2013-05-14-17-42-27.Gedragstherapie - small10 Tips voor een goede socialisatie van kittens >>

1. Leren door te belonen voor goed gedrag

Geef de kitten aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.

2.Laten wennen aan alles waar het later mee te maken krijgt
Kammen bijvoorbeeld, in de bek kijken, de dierenarts, de vervoersmand,  kinderen, visite etc.  Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee.

3.Geef veel aandacht, minimaal 1 uur per dag, op een moment dat het u uitkomt

Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht. Zo voorkomt u dat de kat om aandacht gaat vragen op momenten dat het niet uitkomt, zoals bv. ‘s nachts.

4.Speel niet met handen of voeten

Het kitten krijgt dan een verkeerde associatie met handen als speelinstrument. Bovendien kan dit veel schade en pijn aan handen en voeten opleveren als de kat groter en sterker wordt. Speel liever met kattenspeeltjes of een touwtje.

5.Zet voldoende kattenbakken neer

Vuistregel is: net zoveel bakken als het aantal katten in huis plus 1 extra. Zet de bak op een rustige plek, maar niet direct naast de voerbak. Zorg dat de bak goed toegankelijk is, groot genoeg en ruim hem elke dag leeg. Beloon de kat als hij er gebruik van maakt.

6.Zet meerdere krabpalen neer en beloon gebruik ervan

Doe tegelijkertijd dubbelzijdig plakband of aluminiumfolie (tijdelijk) op plekken waar de kat niet mag krabben, zoals bv. de bank. Dit voorkomt krabben op ongewenste plekken in huis.

7.Maak voldoende slaapplekken voor de kat

Katten liggen graag op iets zachts (kussen, deken, handdoek), liefst in een hoekje, op een rustige plek. Ze liggen ook graag hoog dus overweeg het maken van planken.

8. Zorg dat uw kat naar buiten kan of naar buiten kan kijken

Als uw kat naar buiten mag, zorg er dan voor dat er een goed kattenluik is, liefst één die op chip werkt, zodat er geen buurtkatten binnen kunnen komen.
Mag de kat niet naar buiten, zorg dan dat hij zich niet verveelt. Maak een plek waar de kat naar buiten kan kijken, geef veel aandacht en zorg voor voldoende kattenspeeltjes.

9. Leer bedelen af

Als uw kitten bedelt om eten leer hem dat meteen af door hem niets te voeren terwijl u aan tafel zit en geen aandacht te geven op dat moment (niet tegen praten, aankijken of aanraken).

10. Voorkom verleiding

Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.